Daikin VRV klímarendszer leírás

A Daikin VRV rendszer egy direkt elpárologtatású rendszer, melyet elsősorban hotelek, irodaházak, bankok klimatizálására fejlesztettek ki. A kültéri egység inverteres, hőszivattyús, 12-150 kW közötti hűtési tartománnyal (kültéri egységek kombinációjától függően), 8 fokozatú inverteres ventilátorral, akár 55 lépcsős teljesítményszabályozással. Minden kültéri egység rendelkezik 78 Pa külső statikus nyomású ventilátorral, mely lehetővé teszi, hogy épületen belül helyezzük el a kültéri egységeket. A klímarendszer R410a környezetbarát hűtőközeggel dolgozik, 3 lépcsős éjszakai csendesíthető üzemmóddal rendelkezik, ezáltal az akár 50 KW-os névleges hűtési teljesítményű kültéri egység 45 dB(A) hangnyomás szinten üzemelhet. Működési tartomány: hűtésben: -5oC–tól 43oC-ig, fűtésben20oC–tól 15,5oC-ig. Alternatív fűtés nélkül is alkalmazható. Átlagos teljesítmény tényezője hűtésben 4-től 6-ig, fűtésben 3-tól 4-ig. Csövezési hossz: 175 m, max. szintkülönbség 90 m. Egy hűtési rendszerre max. 64 db beltéri egység köthető. Az egész rendszerhez költségosztó kapcsolható, mely egyben a központi szabályzó is, melyen minden beltéri egység 13 hónapra előre programozható. Ezen költségosztó pontosan méri a kültéri egységek villamos teljesítményének az egyes beltérikre jutó hányadát, és beltéri egységenként képes havonta, hetente megadni. Az esetleges későbbi helyiségméretek módosulásával, a bérlők számának változásával a költségosztás is rugalmasan módosul, mivel a beltéri egységek sorszáma van az adott bérlőhöz rendelve, pusztán ezen hozzárendelésen kell változtatni a rendszerre kapcsolt  PC-n keresztül. A rendszer csövezése a fűtési rendszerekéhez hasonló, azaz egyetlen előremenő gerincvezeték pár bármilyen módon leágazhat, olajzsák nem szükséges. A folyadékhűtős rendszerhez képest ehhez a rendszerhez nem kell hidraulikus modul, illetve hűtőgépház, valamint a komplett beszabályozás is elmarad. Mivel a rendszerben hűtőközeg megy, nem víz, így a fagyveszéllyel és a lejtéssel sem kell foglalkozni. Minden szerelvény vagy a beltéri, vagy a kültéri egységben található.

A kültéri egység hőcserélő lamelláinak anti-korróziós bevonata 5-6-szor hosszabb élettartamot biztosít a bevonat nélküli lamellákhoz képest.

A rendszer automata hűtőközeg feltöltési funkcióval rendelkezik, ezáltal egyetlen gombnyomásra automatikusan annyi hűtőközeget enged be a kültéri egységre csatlakoztatott tartályból, amennyi az adott rendszerhez szükséges. Ezen értéket a rendszer tárolja, így az évente kétszer kötelező automatikus szivárgás ellenőrzést egyetlen gombnyomással el lehet végezni. Ekkor a kültéri egység egy 30 perces teszt alatt megvizsgálja a rendszerben levő hűtőközeg mennyiséget, és egy ledsoron kijelzi, hogy a beüzemeléskor beszívott mennyiséghez képest a rendszerből történt-e szivárgás vagy sem.

A rendszer elemeit egy két eres kábellel kell összekötni. A nem polaritás érzékeny kábelezésnek köszönhetően elkerülhetőek a hibás kötések, ezáltal rövidülhet a szerelési és beüzemelési idő. A rendszer automatikusan címezi fel a beltéri egységeket, szükségtelenné téve a beltéri egységenkénti manuális címzés hosszú folyamatát.

Fűtés VRV III rendszerrel

Közület esetén 2008 októberétől 20 m3/h alatti fogyasztás esetén 3,204 Ft/MJ, amit a gázművek számláz. A gáz fűtőértéke 34MJ/m3. Ebből kijön, hogy nettó 108,93 Ft 1 m3 gáz, Ha 1-es (azaz 100%-os) rendszer hatásfokkal számolunk (ez 0,8 es 1,03 között lehet, mint valós rendszer hatásfok, kazántípustól függően), akkor kijön, hogy kondenzációs kazánnal netto 11,53 Ft 1 KWh előállításának az ára. A közületek a lakossági villanyárnál jóval kedvezőbben, 31,5 Ft/kWh áron kapják a villanyt (brutto 43,21 Ft/KWh-val szemben nettó 31,5 Ft/kWh a közületi villanyár), ebből kijön, hogy 2,73 a villany és a gáz közötti arányszám (31,5 / 11,53), azaz ennyiszer drágább tisztán villannyal fűteni. Viszont erre jön a klímák COP értéke, hogy 1 kW bevitt villanyból hőszivattyúsan mennyi fűtést tud bejuttatni a helyiség(ek)be. A betervezésre kerülő klímarendszer ezt az értéket bőven tudja, produkálni. Magyar körülmények között a VRV III rendszer átlagos téli külső hőmérséklet mellett (2,4 oC meteorológiai átlag) 3,74-es értéket tud produkálni, mint COP tényező 50%-os részterhelésen. Ez a külső hőmérséklet és a belső igények alapján folyamatosan változik, lehet, hogy 2,6, de van, hogy 4 feletti az érték. Ezen COP értékből létszik, hogy legalább 25%-kal olcsóbb fűteni hőszivattyús VRV rendszerrel, mint a kondenzációs kazános megoldással.Ebbe a teljesítmény tényezőbe az nincs beleszámolva, hogy a folyadékhűtős-kazános rendszerbe szükséges szivattyú(k) is fogyasztanak, ráadásul legtöbb esetben 24 órán keresztül.

DAIKIN VRV COP EER

VRV rendszer részterheléses COP és EER értékei

 

Hűtés VRV III rendszerrel

Hűtés során az egyidejűségnek nagyobb a szerepe, mint fűtés során. Hűtés során előfordulhat, hogy ideiglenesen nem használt helyiségeket, ki nem adott hotelszobákat, tárgyaló- és konferenciatermeket nem kell hűteni. A napsugárzásból eredő hőfejlődés is folyamatosan változik (ha a keleti oldalt süti a nap, akkor a nyugati oldalon levő helyiségek hűtési igénye kisebb, és fordítva). Sok esetben a külső hőmérséklet sem 32-35 fok, amire a tervezés, és a berendezés kiválasztás történik. Ezen okok miatt a berendezések nyári hűséi ciklusuk 80%-ában mindössze 50-60%-os teljesítmény szinten működnek, ugyanis ez is elég az igények biztosításához. A diagramból látható, hogy a VRV rendszerben levő inverteres (frekvenciaváltós) kompresszorok úgy vannakoptimalizálva, hogy részterhelés esetén legyen a leggazdaságosabb a működésük. Ekkor akár 6,9-es EER értéket is elérhet a VRV rendszer teljesítmény tényezője (50%-os kiterhelés esetén) . A folyadékhűtős rendszerek részterhelés esetén nem képesek nagyobb teljesítmény tényezőt produkálni, mint teljes terheléskor. Mérésekkel igazolt, hogy a VRV rendszer nyári üzemeltetési költsége átlagosan 30-35%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos fancoil-folyadékhűtős rendszereké.

Egy irodaház esetén nem lényegtelen szempont, hogy pl. 100 kW-os rendszer esetén folyadékhűtős esetben 1-3 db, VRV rendszeres esetben 6-8 db kompresszor van a kültéri egység(ek)ben. Ha a folyadékhűtő kompresszora megáll, akkor az egész épület hűtés nélkül marad, míg a VRV rendszerben levő kompresszorok egyikének megállása esetén a többi automatikusan működik tovább.

VRV rendszer esetén környezetbarát hűtőközeg áramlik a kültéri és a beltéri egység között, nagyjából fél-harmad akkora átmérőjű csövekben , mint a folyadékhűtős rendszer esetén, ahol víz, vagy víz-glikol keverék a közvetítő közeg. Sok esetben komoly probléma a fagyveszély elkerülése.

VRV rendszer esetén, mivel jóval egyszerűbb felépítésű a rendszer, ezáltal megbízhatóbb, sokkal kisebb a meghibásodás esélye.Hűtőgépház pl. teljesen elmaradhat.

DAIKIN VRV rendszer irodaházas működése

3 csöves VRV rendszer irodaházas alkalmazása

A Daikin a VRV rendszert 27 évvel ezelőtt fejlesztette ki. Jelenleg a 7. generáció érhető el a piacon.

A jelenlegi, legújabb fejlesztésű, inverteres, hővisszanyerős VRV rendszerrel példátlan gazdaságossággal lehet olyan irodaházakat üzemeltetni, ahol jelentős mértékű a technológiai hűtés.

Ilyen esetben a rendszert a nyári hűtésre méretezett rendszer télen a technológiai hűtést igénylő helyiségekből kivont hővel tudja fűteni a fűtést igénylő irodákat, helyiségeket. Ilyen esetben az egy egység felvett villamos teljesítményből akár 4 egység hűtés és ezáltal, ha szükséges, 4-5 egység fűtés megvalósítható, így a rendszer egyedülállóan akár 8-9-es COP értéket is el tud érni. Ha a technológiai hűtés magasabb, mint az ugyanezen rendszerre kötött helyiségek fűtési igénye, akkor a többlet hőt a rendszer a környezetnek adja le a kültéri egységeken keresztül. Egy 45 kW total hűtőteljesítményű 3 kompresszoros kültéri egység 55 lépcsőben szabályoz az inverteres kompresszora segítségével, ezáltal mindig olyan teljesítmény szinten üzemel, amilyet a benti légállapot megkíván.

Egy 135 kW-os rendszerben 3 x 3 azaz 9 db kompresszor üzemel, így, ha bármelyik is valamiért megáll, a többi kompresszorral a hűtés vagy a fűtés tovább biztosítható.

A hővisszanyerős VRV rendszer egy hűtőkörön 22-135 kW közötti teljesítményben tud -20 fok külső hőmérsékletig mind hűtést, mind fűtést biztosítani. Mivel 5 kW-onként növekvő kültéri egységek is elérhetőek, ezért pontosan kiválasztható az aktuális igényhez megfelelő rendszer.

  • Lépjen velünk kapcsolatba!


  • Elérhetőségeink

    +36-1-266-3011

    +36-20-405-3560

    info@gronlandklima.hu

    1085 Budapest, Kőfaragó u. 9.