Korunk időjárása kiszámíthatatlan, egy kisebb 2 szobás lakás hagyományos GÁZ fűtését elindítani minimum 1.000.- Ft költség, legalább 1,5 óra kell a kívánt hőfok eléréséhez. Ezzel szemben egy HŐSZIVATTYÚS SPLIT KLÍMA, 1/4 órán belül már érezhető, 1/2 óra alatt akár eléri a kívánt hőmérséklet is.

Tévhit hogy a klíma sok villamos áramot fogyaszt!

Klímás fűtés

Villamos árammal olcsóbb és gyorsabb is fűteni, ha légkondicionáló berendezést használunk. Minden klíma berendezés, ami fűteni képes, azt hőszivattyús klímának nevezzük!

Normál esetben amikor a klímát hűtésre használjuk, a beltéri egységben az elpárologtatón keletkezik a víz. Viszont amikor fűtésre használjuk a berendezés, ez megfordítódik, és a kültéri egység kondenzátorán keletkezik a víz, mivel a kinti levegőből vonjuk el a hőt.

Ami igazán fontos, az a klíma készülékek hatásfoka!

Míg egy normál gázkazán 90%-os hatásfokkal működik, egy légkondicionáló berendezés 160%-os hatásfokkal. Tehát a klíma, sokkal költséghatékonyabban alakítja át a villamos energiát, mint a kazán a gázenergiát.

Gyakorlatban pedig, a gázenergia drágább mint a villamosenergia!

Európában már folyamatban vannak azok a szabályozások, hogy a gázszámlákon legyen a fűtőérték kWh-ban is feltüntetve. nem véletlenül, hiszen Ma már olcsóbb a villamos árammal való fűtés, mint a gázzal történő (persze környezetbarátibb is). Tudni érdemes, hogy 1kW felhasznált villamos energiából, 420W hasznos villamos energiát lehet előállítani. Hőszivattyús berendezéssel (akár klíma), érhetjük el, hogy 1kW villamos áramból, hasznosan 1,68 kW-ot állítsunk elő (ha a COP értéke 4,00!).

Légkondis fűtés

Tehát ha nézzük az átlagos villamos áramdíjak, akkor normál díjszabás mellett 29,66 Ft/kWh-ba kerül a fűtésünk!

Ugyan ez a gázzal történő fűtés esetén:

1kW felhasznált gázenergiából, 930W -ot tud hasznosítani egy gázkazán. Ez 93%-os hatásfok. Ebből az következik, hogy gázkazánnal 38,17 Ft/kWh-ba kerül a fűtésünk!

A lakossági átlagos normál díjszabás szerint, 1kWh villamos energia 49,83 Ft (1kWh gázenergia: 35,5 Ft). A légkondicionáló berendezésekhez igényelhetjük az áramszolgáltatónktól a “H” tarifát, ami átlagosan 30,71 Ft/kWh. Tehát 38,4 %-al olcsóbb, mint a normál díjszabás. Ha pedig igényeljük és fűtési szezonban klímával fűtünk, a következő megállapításra jutunk: Az áramszolgáltatók támogatják a villamos energiával történő fűtést!

“H” árszabás mellet 18,27 Ft/kWh-ba kerül a fűtésünk, ha szobai légkondicionálót használunk!

Parapettes klíma fűtés

Ez azt jelenti, hogy 52%-al olcsóbban, mint gázkazánnal!

“H” árszabás igényléséhez az info@gronlandklima.hu e-mail címről kérhettek segítséget!

Leave a Reply

  • Lépjen velünk kapcsolatba!


  • Elérhetőségeink

    +36-1-266-3011

    +36-20-405-3560

    info@gronlandklima.hu

    1085 Budapest, Kőfaragó u. 9.